کاردرمانی برای بیماران سکته مغزی

کاردرمانی برای بیماران سکته مغزی
  • ۲۹ آذر ۱۳۹۸
  • ادمین
  • ۰ دیدگاه
  • ۱۲ دقیقه

کاردرمانی برای بیماران سکته مغزی

سکته مغزی چیست؟

سکته مغزی به نوعی از اختلال نورولوژیک ناگهانی اتلاق میگردد که به دلیل گرفتگی عروق کانونی در مغز قابل انتساب است که به دنبال آن خون‌رسانی به ناحیه‌ای که دچار سکته مغزی شده‌است مختل می‌شود ایجاد میگردد.

به عبارت دیگر اگر خون‌رسانی به بخشی از مغز مختل شود٬این بخش از مغز عملکرد طبیعی خود را ندارد که انرا را اصطلاحاً سکته مغزی می‌نامند که می‌تواند به دلایل مختلف مانند بسته شدن یا پاره شدن یکی از شریان های مغز ایجاد شود. به طور کلی سکته مغزی در مردان بیشتر از زنان است.


علل سکته مغزی چیست؟

بیشترین علت سکته مغزی گرفتگی و سخت شدن دیواره عروقی خونی است. پلاکت های متشکل از چربی، کلسیم، کلسترول و ... انعطاف رگ های خونی را از میان می برند. لخته خون است که سبب مسدود شدن رگ خونی شده و سکته مغزی ایسکمیک ایجاد میشود عامل اصلی سکته مغزی هموراژیک در اکثر موارد عدم درمان فشار خون بالا است که سبب پارگی رگ خونی می شود. معمولاً این افراد میتوانند علایم مانند سردرد و تشنج را قبل از شروع سکته بروز دهند.


آیا سکته مغزی سن خاصی دارد؟

در دنیای امروز به علت استرس ها و مسائل و فشارهای روانی و اجتماعی زیادی که انسان ها همیشه با آن مواجه اند و همینطور تغییر در عادات زندگی و شیوه‌ی تغذیه افراد، بیماری‌های متعددی بروز یافته باید توجه داشت که احتمال سکته با بالا رفتن سن افزایش میابد هرچند امروزه در سنین پایین تر و جوانان هم سکته رو به افزایش است.


علایم اولیه سکته مغزی چیست؟

اختلال در تکلم،عدم تقارن صورت ، ناتوانی در حركت، گیجی و اختلال بینایی می‌توانند نشان‌دهنده سكته مغزی باشند. وقفه در صحبت‌كردن، حرف‌های بی‌ربط زدن، اختلالات رفتاری و گفتاری، گم كردن راه، تلو‌تلو خوردن، اختلال میدان بینایی و تعادل ما را به سمت یک ارزیابی جدی هدایت میکند


توانبخشی در بیماران سکته مغزی چگونه است؟

هدف از کاردرمانی در کلینیک توانبخشی افق مرزداران، دادن برنامه‌هایی جهت تسریع روند بهبودی این بیماران است.از مرکز کاردرمانی افقدر غرب تهران مراجعین ما از محدودهای پونک.آریاشهروجنت آباد تحت درمان توان بخشی برای اندام فوقانی و تحتانی و همینطور اختلالات راه رفتن قرار میگیرند.


دوره طلایی سکته مغزی چه زمانی است؟

اولین ساعات مهم ترین ساعات پس از سکته است که می‌تواند دلهره آورباشد و بسیار سریع می‌گذرد. تیم پزشکی با سرعت هر چه بیشتر تمام تلاش خود را می‌کنند تا نوع سکته را تشخیص دهند و بتوانند اقدامات لازم را برای جلوگیری از آسیب دیدن بیشتر سلول‌های مغزی انجام دهند. طی شش ماه نخست پس از بروز سکته بدن حداکثر پاسخ را به درمان‌های کاردرمانی بدهد. پس دراین مدت باید تلاش پیگیر و متمرکز جهت بازگشت اعمال مختل شده سیستم عصبی انجام گیرد تا معلولیت و ناتوانی فرد سکته‌کننده برطرف شود. البته باید توجه داشت که بازگشت اعمال بدن پس از گذشت شش ماه کاملا متوقف نمی‌شود بلکه طی روند تدریجی تا مدت دو سال ادامه می‌یابد. مثلا ممکن است فرد سکته‌ای به‌دلیل اختلال غیرقابل برگشت سیستم عصبی حین راه‌رفتن دچار لنگیدن هم باشد اما می‌توان با افزایش مسافت پیاده‌روی از میزان معلولیت کاست.


درمان در ساعات اولیه سکته سه هدف دارد:

ثابت کردن وضعیت بیمار: با مدیریت تنفس، عملکرد قلب، فشار خون، خونریزی، بلع و سایر علائم بالینی.

رسیدن به تشخیص: بلافاصله پس از رسیدن به بیمارستان از بیمار یک اسکن مغزی گرفته خواهد شد. این اسکن مغزی معمولاً اسکن سی تی اسکن (توموگرافی کامپیوتری) خواهد بود. این اسکن می‌تواند نوع سکته را برای پزشک مشخص کند (انعقاد خون یا پارگی شریان). سی تی اسکن محل وقوع سکته در مغز را نیزنشان می دهد.که میتواند درمانهای بعدی و پیش بینی از شرایط بیمار به ما بدهد. نتایج اسکن به تیم پزشکی کمک می‌کنند تا بهترین گزینه‌های درمانی را پیدا کنند. آزمایشات خون بخشی از ارزیابی وضعیت بیمار است.

ارائه درمان‌های اولیه:نوع درمان به علت سکته بستگی دارد. درمان اولیه در واحد ویژه سکته مغزی داخل بیمارستان صورت خواهد گرفت.


کاردرمانی در بیماران سکته مغزی چه میکند؟

کاردرمانگران با بهره گیری از رویکردهای مانند بوبت Rood و Task ORIENTED و کارو شفر تمرینات حسی و حرکتی و حتی تمرینات ذهنی مناسب برای همه افراد در مرکز کاردرمانی و گفتار درمانی افق به فرد دچار سکته مغزی ارائه می نمایند.

در کلینیک کاردرمانی افق مراجعین دربخش های اندام فوقانی،اندام تحتانی،الگوهای راه رفتن مورد تمرین درمانی قرار گرفته و سعی می شود بهترین خدمات درمانی در تهران به این افراد ارائه گردد.

اصول مهم کاردرمانی وتمرینات این بیماران تأکید بر استفاده از سمت درگیراست. بنابراین از اول باید به بیمار تأکید کرد که تلاش کند از دست و پای سمت مبتلای خود استفاده کند، حتی اگر این کار با سختی و دشواری و به‌صورت ناشیانه انجام شود، که برای این کار، می‌توان مثلاً سمت سالم بیمار را مهار کرد و او را مجبور کرد که از سمت مبتلا استفاده کند.

البته برای شروع این کار باید با استفاده از یکسری تکنیک‌های خاص کاردرمانی، سمت مبتلا را برای حرکت کردن آماده کرد. انجام این کار باید توسط یک کاردرمان صورت پذیرد و باید تمریناتی که نیاز به تکرار درخانه دارند به خانواده آموزش داده شود. کاردرمانی برای این بیماران، انجام تمرینات کششی و تقویتی روی مفاصل و تاندون عضلات برای حفظ دامنه حرکتی مفاصل و کم‌کردن سفتی عضلات است که با این‌کار می‌توان میزان معلولیت بیماران را کم و به استقلال آنان کمک کرد

۰ دیدگاه:

اولین دیدگاه را شما بنویسید.

    دیدگاه شما